Selecteer een pagina

Veelgestelde
vragen

Technische vragen

Hoe kom ik bij de eerste les?
  1. Bekijk deze Video: hoe kom ik bij mijn eerste les?  (Klik op het knopje CC rechtsonder in beeld om de ondertiteling aan te zetten)
  2. Volg daarna onderstaande stappen: 
  • Om in te loggen gebruik je de roze knop in de e-mails die je van ons ontvangt. 
  • Log in met je persoonlijke inloggegevens die je hebt ontvangen bij je inschrijving. Ben je je inloggegevens vergeten of kwijt? Klik dan op ‘wachtwoord vergeten’. Je gebruikersnaam is het e-mailadres waarmee je je hebt aangemeld.
  • Doe je mee aan de GebarenChallenge? Klik dan op ‘GebarenChallenge’. Je ziet dan alle lessen die al openstaan.
  • Doe je mee aan de Corona Gebarentraining? Klik dan op ‘Corona Gebarentraining’. Je ziet dan het lesoverzicht. 
Mijn inloggegevens werken niet

Vind je het fijn om even in beeld mee te kijken? Bekijk dan deze video: hoe log ik in?

Hieronder de tekstversie met instructies:

Je gebruikersnaam is het e-mailadres waarmee je je hebt ingeschreven. Let goed op dat je bij het invullen niet per ongeluk een extra spatie meetypt want dan lukt het niet.

Kopieer je je wachtwoord uit de mail? Want ook dan is het verstandig om goed op te letten of je niet per ongeluk een extra spatie kopieert. Dit gebeurt namelijk heel gemakkelijk en daardoor werkt het inloggen niet.

Als je graag een nieuw wachtwoord wilt aanmaken, ga dan naar ‘wachtwoord vergeten’. Je ontvangt dan een link waarmee je je wachtwoord opnieuw kunt instellen.

Ik doe mee voor de tweede keer, welk wachtwoord moet ik gebruiken?

Als je al eerder hebt meegedaan aan de GebarenChallenge, gebruik dan bij het inloggen je OUDE wachtwoord! 

Zijn de video's ondertiteld?
Ja alle video’s in de GebarenChallenge en Corona Gebarentraining zijn ondertiteld. Klik op het knopje CC rechtsonder in beeld om de ondertiteling aan te zetten. 

Wat als ik mijn gegevens niet meer heb?

Je gebruikersnaam is het e-mailadres waarmee jij je hebt ingeschreven voor de GebarenChallenge. Het wachtwoord kun je opnieuw aanvragen door op ‘wachtwoord vergeten’ te klikken op de inlogpagina (zie afbeelding hieronder). Vul het e-mailadres in waarmee je bent aangemeld voor de GebarenChallenge. Je ontvangt dan een link waarmee je je wachtwoord kunt wijzigen.

Ik ontvang geen mail (meer)

Alleen als je meedoet aan de GebarenChallenge (dus niet voor de Corona Gebarentraining) ontvang je elke week op maandag van mij een mail dat een nieuwe les klaarstaat.

De mail wordt altijd elke week verzonden. Maar wat er soms gebeurd, is dat servers zoals bijvoorbeeld van Hotmail hun spamfilters ineens gaan aanscherpen. Daardoor kan een mail ineens in een spambox belanden i.p.v. in de inbox.

Zou je daarom even willen kijken in je spambox?

Als je de mail daar niet in ziet, zoek dan even in je mail op: support@gebarenchallenge.nl

Als het goed is, komen de laatste mails dan vanzelf bovendrijven. Voeg vervolgens bovenstaand e-mailadres toe aan je lijst vertrouwde contacten. Dan komt de mail voortaan weer in je inbox terecht.

Mijn vimeo filmpje laat een zwart scherm zien of blijft hangen op 1 punt.
Soms kan dit gebeuren. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de internetverbinding op dat moment. Ons advies is: probeer het op een volgend moment nog een keer.
Ik heb voor twee of meer personen betaald, maar ik heb maar 1x een inlogcode ontvangen. Hoe nu verder?

Stuur een mailtje naar support@gebarenchallenge.nl met daarin:

  1. Naam van de tweede (of derde, vierde etc.) persoon
  2. Zijn of haar e-mailadres
  3. Een foto of printscreen van je betaling

Vragen over de Gebarenchallenge

Ontvang ik elke week het filmpje op dezelfde tijd?

Elke maandag kun je vanaf 10.00 uur de nieuwste les terugvinden in de online omgeving. Je kunt inloggen via de roze knop in mijn laatste mail.

Hoe je inlogt? Je ziet het in deze video. 

Is het een probleem als ik tijdens de GebarenChallenge op vakantie ga?
Nee, dit is geen probleem. Met wifi kun je vanaf elke locatie en vanaf elk apparaat inloggen op jouw online leeromgeving. Je kunt ook de gemiste filmpjes gemakkelijk terugkijken als je weer thuis bent. De filmpjes blijven na afloop van de GebarenChallenge nog een jaar online staan. Zolang kun je dus rustig (terug)kijken wanneer je wilt.
HOE VAAK KRIJG IK EEN NIEUW FILMPJE?

Tot 1 februari 2022 ontvang je elke week op maandag een nieuwe video in je online leeromgeving. 

KAN IK DE FILMPJES TERUGKIJKEN?

Jazeker. In je leeromgeving kun je alle filmpjes/lessen terugkijken die tot dat moment zijn vrijgegeven. In week 1 is dat één filmpje. In week 10 zijn dat tien filmpjes enzovoorts. Na afloop van de GebarenChallenge kun je alle 53 filmpjes nog een jaar terugkijken. Deze extra tijd geeft je de rust om het in je eigen tempo te doorlopen. 

Ik kan moeilijk leren. Hoe weet ik of deze manier van gebaren leren wél voor mij werkt?

Ik vertel je eerst even hoe mijn aanpak is ontstaan. Mijn moeder had namelijk altijd de grootste moeite om gebaren te onthouden. Ze kon het niet helpen, maar de gewone reguliere gebarencursussen waren voor haar geen uitkomst. Ze voelde zich enorm onzeker en zei altijd tegen iedereen: ‘Ik kan dat niet’. Toen zijn we gaan kijken naar welke manier dan wél zou kunnen werken.

En zo is de opzet van de GebarenChallenge ontstaan. Wat het anders maakt, is mijn rustige tempo, uitleg bij gebaren en het geven van ezelsbruggetjes. Je kunt zelf eens rustig kijken hoe het werkt want ik heb een mini-aflevering gemaakt als kennismaking. Als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief ontvang je deze direct in je mailbox. Klik hier om deze aflevering op te vragen.

Hoeveel tijd ben ik per week kwijt aan oefenen?

Dit hangt eigenlijk helemaal af van wat jij nodig hebt, wilt en leuk vindt! Je ontvangt elke week een nieuwe video met 10 nieuwe gebaren + uitgebreide uitleg. Een uitlegvideo duurt ongeveer 10 – 15 minuten. De meeste deelnemers hebben daarna nog wel wat extra oefening nodig zodat gebaren ook blijven hangen. Je kunt eventueel daarna eenvoudig herhalen met de video met de losse gebaren achter elkaar. Je hebt geen haast. We volgen een tempo, maar je kunt deze cursus in je eigen tempo doorlopen. Na afloop behoudt je nog een jaar toegang tot alle lessen. 

Ik ben links, is dat een probleem? Verandert dan de betekenis van het gebaar?

Dat is geen probleem, je kunt gewoon met links gebaren! Er zijn ook veel dove mensen die linkshandig zijn en voor wie Gebarentaal hun moedertaal is. Zij gebaren ook gewoon met links. Ik ben zelf rechtshandig, maar je kunt de gebaren in mijn filmpjes gewoon spiegelen zoals het voor jou natuurlijk voelt. Je zult dit waarschijnlijk automatisch doen als je naar mijn gebaren kijkt.

Heel simpel voorbeeld: als ik met rechts op mijzelf wijs als gebaar voor ‘ik’ dan kun jij dit dus gewoon met je linkerhand doen.

Zo kun je alle gebaren heel makkelijk spiegelen. Je verandert zeker niet de betekenis van gebaren of zo, door met links te gebaren. Gewoon lekker doen dus!

Kan ik de filmpjes ook downloaden?

Nee het is niet mogelijk om de filmpjes te downloaden. 

Ik kan maar 1 hand gebruiken, kan ik ook met 1 hand gebaren?
Er zijn meerdere deelnemers die 1 hand kunnen gebruiken en toch met veel plezier gebaren leren. Je hebt 1-hand gebaren en 2-handen gebaren. Wat je doet bij 2-handen gebaren: je maakt de belangrijkste beweging van een gebaar. Bijvoorbeeld het gebaar voor KOFFIE is een 2-handen gebaar. Met je ene hand hou je denkbeeldig de koffie molen vast, met je andere hand ‘maal’ je de bonen. De belangrijkste beweging in dit gebaar is het malen van de bonen. Dit gebaar doe je dan met jouw werkzame hand. De stelregel die je ongeveer kunt aanhouden is: ik ben rechts, dan kun je de beweging die ik met mijn rechterhand maak, aanhouden als belangrijkste beweging die jij kunt leren. Als je links bent, kun je deze beweging gewoon spiegelen. Weetje: er zijn veel dove mensen die met elkaar Facetimen en dus naar elkaar gebaren via hun mobiel. Maar vaak zijn ze onderweg en houden met hun ene hand hun mobiel vast, terwijl ze met hun andere hand gebaren. Dus in deze gevallen gebaren wij ook met 1 hand. En dat wordt echt prima begrepen!
Ik heb een vinger die ik niet kan strekken. Kan ik dan wel gebaren leren of zeg ik dan iets stoms?

Geen probleem! Gewoon lekker gebaren en je kromme / scheve / halve vinger mag lekker helemaal zichzelf zijn. Als je goed oplet, zul je in de filmpjes ook zien dat mijn pink een neiging heeft om los van mijn vingers te staan. Inmiddels heb ik er wat meer controle over, maar in oude filmpjes valt het flink op. Geen probleem allemaal!

Ik heb eerder een cursus gevolgd bij een andere organisatie en kreeg maar net een voldoende. Ik voel me nu heel onzeker maar wil het wel graag kunnen. Is de GebarenChallenge iets voor mij?

In de GebarenChallenge gaat het om plezier en communicatie. Ik geef geen cijfers, beoordelingen, certificaten etc. Mijn graadmeter van succes is of jij plezier hebt in gebaren!

Ik zal een voorbeeld geven: vorig jaar deed een oma van een doof meisje mee aan de GebarenChallenge. Ze vond het nog vaak best lastig om de gebaren te onthouden, maar ze leerde van mij dat het om plezier en communicatie gaat, en niet om perfectie. Op een gegeven moment kwam haar kleindochter voor het eerst bij oma logeren. En wat gebeurde er toen? Deze geweldige oma liet al haar géne los. Ze gebaarde dat het een lieve lust was, en wat ze niet meer wist, dat verzinde ze erbij. Haar kleindochter vond het geweldig en hielp haar oma met gebaren die ze niet meer wist. Ze hebben zó gelachen en samen een onvergetelijke herinnering gemaakt. Deze oma voelde dat ze écht contact had met haar meisje en daar waren geen hoortoestellen of CI bij nodig.

Kijk, en dát is voor mij de graadmeter van succes. Als je zelf even wilt kijken hoe mijn aanpak is, kijk dan even hier op mijn website. Als je je namelijk inschrijft voor mijn nieuwsbrief ontvang je automatisch een gratis mini-aflevering. 

Krijg ik in de GebarenChallenge ook een overhoring?

Nee, de GebarenChallenge is een online programma, die je kunt volgen wanneer het jou goed uitkomt. Wat we wél doen is dit: 4x per jaar oefenen we een gebarenverhaal met alle geleerde gebaren. Dit is een leuke manier om voor jezelf te kijken welke gebaren je nog weet en om te herhalen. 

Ontvang ik na afloop een certificaat?

Nee, je ontvangt geen certificaat

Hoe lang kan ik de filmpjes terugkijken?

In het pakket zit in totaal twee jaar lang toegang tot de online leeromgeving inbegrepen. 

Wat is het nieuwste gebaar voor Piet?

Ook is er sinds kort een nieuw gebaar voor de lieve Piet van Sinterklaas. In de online leeromgeving zie je het bekende gebaar dat ook nog steeds gebruikt wordt in de praktijk. In deze video laat ik jou het nieuwe gebaar zien zodat je zelf kunt kiezen welk gebaar je wil gebruiken.

Vragen over gebarentaal

Is Gebarentaal internationaal?
Nee, Gebarentalen zijn over de hele wereld lokaal ontstaan en ontwikkeld. Net als gewone talen, zoals bijvoorbeeld het Engels, Nederlands en Duits, die ook lokaal zijn ontstaan. Vroeger was er natuurlijk ook nog geen internet of televisie. Dove mensen in Nederland leefden in hun eigen community en hadden geen contact met bijvoorbeeld dove mensen in Engeland en hadden dus geen idee hoe zij daar gebaarden. Op deze manier is dus hier de Nederlandse Gebarentaal ontstaan en in Engeland de Engelse Gebarentaal. Er bestaan nog veel meer Gebarentalen, zoals de Vlaamse Gebarentaal, Amerikaanse Gebarentaal, Noorse Gebarentaal etc.
Bestaan er verschillende versies van Gebarentaal in Nederland?

Ook in Nederland heeft Gebarentaal zich op verschillende plekken anders ontwikkeld. Vroeger hadden dove mensen in Amsterdam bijvoorbeeld weinig of geen contact met dove mensen in Groningen. Dus ontstonden er voor verschillende woorden ook andere gebaren. Tot ongeveer 20 jaar geleden. Toen kwam de behoefte aan één Nederlandse Gebarentaal. Toen is men begonnen om alle gebaren vast te leggen en te documenteren, om zo uiteindelijk te komen tot één Nederlandse Gebarentaal. Dit wordt gedaan door het Nederlands Gebarencentrum.

Voor sommige gebaren is de Amsterdamse ‘versie’ overgenomen. Voor andere gebaren juist weer de Groningse. Enkele gebaren zijn opgenomen met beide versies. In (denk ik) alle cursussen die je nu kunt volgen, maar zeker in de GebarenChallenge, leer je de gestandaardiseerde gebaren, die opgenomen zijn door het Nederlands Gebarencentrum.

Maar het kán dus zijn dat je in de praktijk iemand treft die nét een ander gebaar heeft voor een woord. Bijvoorbeeld iemand die net een ‘oud’ gebaar gebruikt, terwijl jij net het nieuwe gebaar hebt geleerd. 

Ik zou zeggen: wees lekker nieuwsgierig en probeer ook de andere gebaren te begrijpen en te leren. Het maakt uiteindelijk in de praktijk weinig uit waar ze vandaan komen. Het belangrijkste is, dat je plezier heb in communicatie en dat je elkaar ermee kunt begrijpen. 

Wat is het verschil tussen Nederlandse Gebarentaal en Nederlands met ondersteunende Gebaren?
Nederlandse Gebarentaal (NGT) is zonder stem en heeft een eigen grammatica. Nederlands met Gebaren (NmG) volgt het gesproken Nederlands (dus ook de grammatica van het Nederlands) en je ondersteunt daarbij je woorden met gebaren. De gebaren zelf zijn allemaal hetzelfde. Je kunt dus in NGT én NmG communiceren met dove, slechthorende en goedhorende mensen die gebarenvaardig zijn.
Zijn de gebaren van Nederlandse Gebarentaal en Nederlands met ondersteunende Gebaren wel hetzelfde?
Jazeker! Je kunt in NGT én NmG communiceren met dove, slechthorende en goedhorende mensen die gebarenvaardig zijn.